Piteå-Tidningen

29 JULI 2018


Blomsterprakt i kolonierna


Kolonilottens dag på Fårön lockade många besökare som kunde njuta av blomsterprakten och grönskan i det välskötta området. I år det 25 år sedan som Fårölotten bildades och idag finns 38 bebyggda lotter på sammanlagt 12 000 kvadratmeter.


– Ja, nu är det fullt som det ser ut, säger Stefan Henriksson, ordförande för Fårölotten.


Många av lottägarna inbjöd besökarna till sina prunkande trädgårdsoaser och stugor.


– Vi har sommarvatten och avlopp och el. Många tillbringar mycket tid här under sommarhalvåret.


Vid föreningshuset underhåller Esbjörn Häggström med svenska visklassiker. Det säljs hamburgare och laxmackor, våfflor och fika, bröd och växter. Det kan behövas en stunds vila i det gassande solskenet.


Föreningen har gemensamma utrymmen med dusch, toaletter, bastu och grillplatser. Dessutom är det nära till både skog och vatten.


Torbjörn Carlsson PT

28 JULI 2019


Solig gemenskap på Fårölottens dag


Under åren har kolonilotterna på Fårön utvecklas till rena smultronställen och på söndagen bjöds folk in till Fårölottens dag.

Fårön har haft kolonilotter sedan 1992. Kjell Westerberg som bland annat odlar chili i hans och hustrun Karins växthus byggde sin stuga 1993.
– Vi har den som ett utflyktsmål, säger Kjell Westerberg, som noterar att han faktiskt har lite sjöutsikt från tomten.

Karin Wikström är ordförande för föreningen Fårölotten. Hon berättar att I dag finns det 38 stugor i området. Taken som kan ligga på flera byggnader får vara endast 25 kvadratmeter och alla tomter är 300 kvadratmeter stora.

– Det får inte byggas fler stugor. Däremot är det viss omsättning på kolonilotterna. Förra året såldes sex stycken, och just nu är tre till salu. Ett är ett litet härbre ovanför den väg som går igenom området. Det råder ett visst tryck på att komma över en kolonilott.

– Etableringen av kolonilotterna i Slammermora har bidragit till att intresset har ökat. Många kommer hit för att se hur fint det kan bli, säger Karin Wikström.

Hon visar sin egen stuga som blivit hennes oas under sommaren. Följaktligen har hon hängt upp en liten skylt med texten - smultronstället.

Karin Åström visar den kolonilott som familjen ägt i fem-sex år.

– Vi köpte den här och sålde huset inne i Piteå. För några år sedan var jag här på Fårölottens dag och såg stugan, och då sade jag att ska jag ha en stuga här så ska jag ha den här och så blev det.

Dagen blev välbesökt. Trubaduren Esbjörn Edström sjöng visor och folk stod i kö för att få mumsa i sig Fårömackan som blivit ett slags signum för Fårölottens dag.


PT Tommy Norin

25 juli 2014


Överdådig växtlighet och gemytlig samvaro


Överdådiga, helt fantastiska trädgårdar med rena färgexplosioner i blomprakt, men också nyttoväxtodlingar. Gemensamt för de 38 kolonilotterna på Fårön är i alla fall att hela området andas harmoni och själslig stimulans, ett paradis helt enkelt.


I går söndag firades Fårölottens dag med öppen trädgård, musikunderhållning, servering och loppis – och som vanligt lockade arrangemanget mycket folk. De fantastiska trädgårdarna, som det en sån här dag är fullt tillåtet att kliva in i och dessutom ställa frågor till och få tips av kolonilottägarna, är förstås huvudattraktionen men också den gemytliga samvaron.


Vid kolonigården stod några engagerade och serverade mackor, våfflor och annat fikabröd, samt kaffe eller läsk.

– Visst är den god?! säger Karin Wikström om den speciella Fårömackan ("Sveriges godaste!") hon och de andra damerna komponerat för det festliga tillfället; rökt lax, romröra och gräslök på frasigt tunnbröd.


De många fikande besökarna fick samtidigt njuta av Isabelle Anderssons skönsång med komp av pappa Stefan B Andersson, vilka sedan avlöstes av trubaduren/musikern Esbjörn Häggström. Samtidigt fanns möjlighet att handla växter, fikabröd och annat matnyttigt, och att fynda bland sakerna på loppisborden.


Per-Arne Kristiansen hör till veteranerna. Han och hustrun Eva var med från början (1993, då koloniområdet invigdes) och har anlagt och byggt på sin trädgård till en helt fantastiskt prunkande oas. De tillbringar mycket tid här, både sommar- och vintertid.


Det gör för övrigt de flesta, som lyckats komma över en egen tomt här. Men då och då säljs det faktiskt nån kolonilott, då ägarna blivit för gamla eller flyttat från orten.

– Det blir ju en naturlig generationsväxling, även om de inte ärvs inom familjen, säger Per-Arne Kristiansen.


Stolt visar han upp det vackra området, pekar då och då på något extra vackert eller udda, och berättar också om de gemensamhetsanläggningar som tillkommit för att göra kolonilivet litet enklare – servicehuset med duschar och bastu, toaletter med mera, och en gemensam grillplats.


PT Gunnel Ekman