Växttexter


Röd rudbeckia

Röd rudbeckia eller solhatt som den också heter (Echinacea purpurea) är en av sensommarens skönaste perenner. Röd solhatt/rudbeckia finns namnet till trots i flera olika färger och nyanser. Det är en värmeälskande läkeväxt, som uppvaktas flitigt av fjärilar och bin då den är rik på både pollen och nektar. Buskig och fyllig perenn som blommar med stora blommor i juli, augusti, september. Stora, purpurröda blommor med mörk mitt. Trivs bäst på solig plats i väldränerad, lätt fuktig jord, blir ca 70-80 cm hög. 

Bondpion

Denna pion är mycket härdig, och klarar sig ända upp till zon 8 i skyddat läge. Den har en buskig form, gröna flikiga blad, och blir c:a 50-75 centimeter höga. Bondpionen trivs i sol till halvskugga, och för att pionen ska trivas som bäst ska den planteras i djup, näringsrik, fuktighetshållande jord. Jorden får gärna vara lite lerblandad och kalkrik för att vara optimal. Planteras grunt, inte mer än några cm under jordytan. Bildar kraftiga jordstammar som kan skadas om man gräver nära plantan. Passar som solitär eller i rabatt. Fin som snittblomma. Blomningstid juni och juli.

Stora plantor kan delas. Behöver stöd.

Orientalisk lilja

I liljornas värld är den orientaliska liljan något alldelens speciellt med sina enorma blommor, intensiva doft och vackra färger. Den är en av de mest beundransvärda blommorna i trädgården.

Tillsammans med asiatiska liljor är orientaliska liljor också en av de mest lämpade liljearterna som går att ha i de nordiska klimat.

Blommorna kan ha en mängd olika färger och många av de hybriderna kan också ha färger på bladkanterna i mitten som liknar fräknar.

En tumregel är att liljan vill ha blomman i solen och rötterna i skuggan så samplantera gärna tillsammans med exempelvis Funkia. Liljor blir vackrare i grupper för större effekt. De flesta sorter planteras på cirka 15-25 cm djup, men en del vill planteras mer grunt, så som exempelvis madonnaliljan. Kolla upp vad som gäller för din sort innan du planterar ner dina lökar.

Liljebaggen tycker mycket om liljor så det är nämligen knappt en fråga om, utan när, de dyker upp.

Vuxna baggar kan du hitta direkt på bladen där de kan synas genom sin lackröda färg, och äggen läggs i klungor av orangefärgade ägg på undersidan. Det gäller att du fångar dessa snabbt innan de hinner kasta sig ner i sanden och gräva ner sig. Ha en burk med t-sprit i som du lägger ner baggarna i. Spriten kommer omedelbart att bedöva baggen, och därefter drunknar den. Ta för vana att kontrollera dina liljor ofta, då baggen förökar sig snabbt och kan utveckla hela två generationer under en sommar.


Lilja

Elegant, hållbar och väldoftande blomma. Lilium, högväxt lökformig perenn med stora blommor, populär trädgårdsväxt. Liljor har blommor i många härliga färger som vita, gula, blå, mörka och rosa. Långt skönhetsvärde från knopp till fullt utslagen blomma Det finns svagdoftande såväl som starkt doftande liljor. Liljan är en av de mer hållbara snittblommorna. Liljorna är vackra i ensamt majestät såväl som tillsammans med andra blommor. Pampigast av alla är kungslilja, Lilium rigale. Den höjer sig över rabatten på stadiga stjälkar med en makalös doft. Liljor är fleråriga och trivs i mullrik, väldränerad, jord – de flesta önskar lågt pH.

Liljor planteras med fördel på våren tillsammans med alla andra lökar. Jorden bör vara förberedd. Lökarna planteras runt 3,5 dm ifrån varandra och lite drygt 1,5 dm ner i marken. 


Astilbe

Astilbe är ett litet släkte med ca. 20 arter, oftast ståtliga perenner med styva stjälkar som sällan behöver bindas upp. De är givna rabattblommor, som kan stå i allt från rabattkanter och som undervegetation för de låga, till längst bak i stora perennrabatter för de högsta sorterna.

De är också fina som snittblommor då de står länge i vas, gärna som sällskap till andra blommor. Kan även torkas och användas som eterneller. Blommar i juli - augusti. Härdigheten är god och de flesta går t.o.m. zon 8. Alla tål lätt skugga men blommar bäst i soligt läge. De passar också bra som undervegetation framför större, glesa buskar där de kan få sol.

 Man kan dela större plantor och det gör man helst på hösten eller mycket tidigt på våren för att inte riskera att plantorna torkar ut i vårsolen.


Flocknäva

Flocknäva, Geranium macrorrhizum ‘Spessart’, är en av de bästa marktäckande perenner i både sol och skugga. Den är torktålig och anspråkslös. De vitrosa blommorna har röda foderblad och skaft som översållar plantan i juni-juli. Höjd 25 cm.
Blomningen blir något sparsammare i skuggigt läge. Bladen är handflikiga, ljust gröna blad och blir på hösten vackert bronsfärgade. De har också en fräsch aromatisk doft. Flocknäva ‘Spessart’ är en marktäckare som sprider sig snabbt med utlöpare och bildar en tät matta. Den är mycket bra som underplantering till träd, buskar, i slänter m m. Kombinera med blåtåtel, sockblomma, liljor och låga buskar.


Vallmo

Vallmosläktet (Papaver) är ett växtsläkte med omkring 120 arter i familjen vallmoväxter. Förutom att de alla är väldigt vackra och ofta mycket färggranna är vallmo i alla former väldigt uppskattade av många pollinerande insekter. Vallmosläktets arter är ett-, två- eller fleråriga, frosttåliga växte. Blomfärgen kan vara lila, vit, gul, orange, röd eller rosa. Frukten är en kapsel som innehåller ett mycket stort antal små frön. De sprids med vinden. Vallmofrön kan direktsås i jorden mellan maj och juni.

Så gärna i omgångar för längre blomningstid. Lättodlad.

De trivs i kalkrik och väldränerad jord, så du kan behöva blanda ner lite torvmull och grov sand. Vattna jorden innan och strössla sedan fröna glest. Avsluta med att mylla ner dem i jorden med en kratta. 

Jättevallmo

Jättevallmon måste vara en av de mest populära växterna i perennrabatten. Den har funnits länge i odling och är mycket härdig, upp till zon 8

Med sina vackra, djupt parflikiga, hårigt grågröna, långa blad som börjar komma upp tidigt på våren, är jättevallmon en välkommen syn efter en lång och färglös vinter.

Blommar 1:a året, juli till september vid tidig sådd. Underbar vallmo med upp till 10 cm iögonfallande stora blommor i klara färger. Läcker i rabatten och fin som snitt. På grund av att den försvinner redan på sommaren och lämnar ett gap efter sig, bör man plantera andra yviga perenner intill den.

Odling: Så inomhus i såjord. Täck inte fröerna utan duscha försiktigt vatten över sådden. Gror efter 2-3 veckor vid 15 grader. Plantera om i krukor med plantjord och odla vidare svalt. Sätt ut på växtplatsen när risken för nattfrost är över. Höjd ca 75 cm.



Backtimjan

Backtimjan är ett krypande, aromatiskt doftande ris som ofta bildar stora mattor. Backtimjan odlas ofta som prydnadsväxt, vanligen som vintergrön marktäckande perenn på torra, sandiga jordar eller som trampväxt mellan plattor eller på murar. Tålig växt som bildar mycket låga mattor av miniatyrblad. Växer utmärkt på murar, i stenpartier och passar bra som kantväxt. Doftar och lockar till sig mycket fjärilar, bin och andra pollinatörer. Flera olika namnsorter med varierande blomfärger från vitt till mörkt purpurrött förekommer och även former med gula eller brokiga blad odlas. Den präglas av en riklig, vanligen rosa till lila blomning i juni och juli.


Funkia

Den går ofta under sitt vetenskapliga namn Hosta, och är en av trädgårdens mest användbara perenner.  Funkians blad skiftar inte bara i storlek utan också i form och färg. En del är hjärtformiga, andra spetsiga som en pil, några stela och styva, andra glänsande och har vågiga kanter. Några är stora och buckliga, blågröna, blågrå, blådaggiga. Några är mörkgröna, andra nästan vita, några är enfärgade men de flesta har två färger. Funkia trivs bäst i halvskugga eller vandrande skugga, några få i djup skugga men alla bör skonas från allför stark sol och hetta.  Jorden bör vara svagt sur eller neutral och gärna lite tung. Den bör hålla fuktigheten men ändå vara väldränerad, funkia vill inte stå i blöta.


Kungsängslilja



Sköldpaddsört

Löjtnantshjärta

Gullstav

Stjärnflocka

Violviva

Gulltörell

Myskmadra

Daggkåpa

Riddarsporre

Betonica

Trolldruva

Spetshatt

Vintergröna