28 JULI 2019
Solig gemenskap på Fårölottens dag
Under åren har kolonilotterna på Fårön utvecklas till rena smultronställen och på söndagen bjöds folk in till Fårölottens dag.
Fårön har haft kolonilotter sedan 1992. Kjell Westerberg som bland annat odlar chili i hans och hustrun Karins växthus byggde sin stuga 1993.
– Vi har den som ett utflyktsmål, säger Kjell Westerberg, som noterar att han faktiskt har lite sjöutsikt från tomten.
Karin Wikström är ordförande för föreningen Fårölotten. Hon berättar att I dag finns det 38 stugor i området. Taken som kan ligga på flera byggnader får vara endast 25 kvadratmeter och alla tomter är 300 kvadratmeter stora.
– Det får inte byggas fler stugor. Däremot är det viss omsättning på kolonilotterna. Förra året såldes sex stycken, och just nu är tre till salu. Ett är ett litet härbre ovanför den väg som går igenom området. Det råder ett visst tryck på att komma över en kolonilott.
– Etableringen av kolonilotterna i Slammermora har bidragit till att intresset har ökat. Många kommer hit för att se hur fint det kan bli, säger Karin Wikström.
Hon visar sin egen stuga som blivit hennes oas under sommaren. Följaktligen har hon hängt upp en liten skylt med texten - smultronstället.
Karin Åström visar den kolonilott som familjen ägt i fem-sex år.
– Vi köpte den här och sålde huset inne i Piteå. För några år sedan var jag här på Fårölottens dag och såg stugan, och då sade jag att ska jag ha en stuga här så ska jag ha den här och så blev det.
Dagen blev välbesökt. Trubaduren Esbjörn Edström sjöng visor och folk stod i kö för att få mumsa i sig Fårömackan som blivit ett slags signum för Fårölottens dag.
PT Tommy Norin
Copyright 2013 © All Rights Reserved