PT - gemytligt 2014

25 juli 2014


Överdådig växtlighet och gemytlig samvaro


Överdådiga, helt fantastiska trädgårdar med rena färgexplosioner i blomprakt, men också nyttoväxtodlingar. Gemensamt för de 38 kolonilotterna på Fårön är i alla fall att hela området andas harmoni och själslig stimulans, ett paradis helt enkelt.


I går söndag firades Fårölottens dag med öppen trädgård, musikunderhållning, servering och loppis – och som vanligt lockade arrangemanget mycket folk. De fantastiska trädgårdarna, som det en sån här dag är fullt tillåtet att kliva in i och dessutom ställa frågor till och få tips av kolonilottägarna, är förstås huvudattraktionen men också den gemytliga samvaron.


Vid kolonigården stod några engagerade och serverade mackor, våfflor och annat fikabröd, samt kaffe eller läsk.

– Visst är den god?! säger Karin Wikström om den speciella Fårömackan ("Sveriges godaste!") hon och de andra damerna komponerat för det festliga tillfället; rökt lax, romröra och gräslök på frasigt tunnbröd.


De många fikande besökarna fick samtidigt njuta av Isabelle Anderssons skönsång med komp av pappa Stefan B Andersson, vilka sedan avlöstes av trubaduren/musikern Esbjörn Häggström. Samtidigt fanns möjlighet att handla växter, fikabröd och annat matnyttigt, och att fynda bland sakerna på loppisborden.


Per-Arne Kristiansen hör till veteranerna. Han och hustrun Eva var med från början (1993, då koloniområdet invigdes) och har anlagt och byggt på sin trädgård till en helt fantastiskt prunkande oas. De tillbringar mycket tid här, både sommar- och vintertid.


Det gör för övrigt de flesta, som lyckats komma över en egen tomt här. Men då och då säljs det faktiskt nån kolonilott, då ägarna blivit för gamla eller flyttat från orten.

– Det blir ju en naturlig generationsväxling, även om de inte ärvs inom familjen, säger Per-Arne Kristiansen.


Stolt visar han upp det vackra området, pekar då och då på något extra vackert eller udda, och berättar också om de gemensamhetsanläggningar som tillkommit för att göra kolonilivet litet enklare – servicehuset med duschar och bastu, toaletter med mera, och en gemensam grillplats.


PT Gunnel Ekman