Måndag 21 augusti 2000
Högsta vinst med egen lott
PITEÅ, Kuriren.
Kommunalrådet Peter Roslund var en av dem som bjöd in till husesyn på Fårölottens dag. Han visade svärmors hus, som han själv byggt under tre års tid.
- Jag gillar att spika, berättade han.
Fårölottens dag har blivit en tradition varje sommar. Då visas de närmare 40 kolonilotterna upp för allmänheten. Små söta hus och prunkande blomster- och bärodlingar.
En av dem som bjöd in till visning i år var kommunalrådet Peter Roslund, som just nu arbetar halvtid som bredbandsutredare åt regeringen. Men något bredband till kolonilotterna tycker han inte behövs.
Ett smycke
- Nej, det ska inte vara något bredband här i naturens oas, slår han fast och bjuder in på husesyn i det 22 kvadratmeter lilla blå huset, som ägs av svärmor Toni Granström, men också nyttjas av familien Roslund-Granström.
- Det är som ett litet smycke. Jag har själv byggt huset under tre års tid och det stod klart för två år sedan, berättar Peter Roslund, som innan han klev in på heltid i den politiska världen arbetade som ingenjör.
Spika är kul
- Jag gillar att spika både här och på huset hemma. Det är bra terapi samtidigt som det är kul att få pröva på sina yrkeskunskaper. En bit bort står hustrun Inga Granström och säljer korv. Ros-Marie Axelsson, ordförande i kolonilottsföreningen, gräddar våfflor tillsammans med Lena Eriksson.
Och intresset är stort, trots en och annan regnskur under lördagen.
Bättre än villa
-Många av dem som bor här har en lägenhet i stan. De har sålt huset och skaffat kolonilott istället, säger Ros-Marie Axelsson, som själv är på gång att flytta till lägenhet.
- Det är så mysigt och fridfullt här med ekorrar och fåglar, säger hon.
Paret Siv Wiklund och Gerhard Karlsson har också sålt sitt hus för att istället ägna sig åt kolonilotten.
- Jag har opererat ryggen och då räcker det här till, säger Gerhard Karlsson och fortsätter:
- Här har vi jättefin potatis, morötter, dill, svarta och röda vinbär, krusbär och blommor. Allt vi behöver. Det är också fin avkoppling.
Två av besökarna på Fårölottens dag var Donald Bergdahl och sonen Jan, som strosade omkring och studerade trädgårdslösningarna.
- Vi har stuga på Nötön och är här för att få lite tips till trädgården. Det är roligt att se på exempelvis dammar och portaler, săger Jan Bergdahl.
- Jag skulle däremot inte vilja ha någon lott här. Det är för litet, även om det är jättemysigt, säger Donald Bergdahl.
Jonas Hansson
SNICKAR PETER. Peter Roslund, kommunalråd i Piteå, bjöd in till svärmors kolonistuga, som han själv snickrat ihop under tre års tid.
TRÄDGÅRDAR. Det finns 38 kolonilotter på Fårön, varav ett par stycken obebyggda. De flesta har prunkande trädgårdar.
POPULÄR SERVERING. Ros-Marie Axelsson och Lena Eriksson hade fullt upp med att servera våfflor till alla besökare på Färölottens dag.
SÅLT HUSET.
Siw Wiklund och Gerhard Karlsson har sålt sitt hus och tillbringar större delen av sommaren på sin kolonilott.
GÄRDSGÅRD.
Det finns mycket att studera på Fåröns kolonilotter.
Röda vinbär, hallon och krusbär - buskarna på kolonilotterna är fyllda med bär. I en av kolonilotternas dammar har några guldfiskar sitt hemviste.
jonas.hansson@kuriren.com
Copyright 2013 © All Rights Reserved