PT-20-årsjubileum 2013

PITEÅ 8 JULI 2013 06:01


Jubileum i grönskande miljö


Fårölottens koloniträdgård firade 20-årsjubileum i helgen. Förutom ägarna till de 38 kolonilotterna fanns representanter från andra föreningar i Luleå, Skellefteå och Umeå, plus regionen på plats för att fira jubileet.

Sen kom inbjudna gelikar från koloniträdgårdsföreningar i Luleå, Skellefteå och Umeå, samt regionorganisationen Norrbotten och Västerbotten med presenter och tal.


Efter det var det tid för underhållning (sång och musik av trubaduren Esbjörn Häggström), trädgårdsvandring och senare hamburgergrill vid stranden, kvällsmys helt enkelt.


Förutom de 38 kolonilotterna, förfogar föreningen över ett klubbhus som man fick då E4 byggdes om i Jävre 1997 och huset löstes in av Vägverket.


–Med ideellt arbete monterades det ner och fraktades hit, berättar nuvarande ordföranden Susanne Hevarve. Tidigare ordföranden, Per-Arne Kristiansen, fyller i med att föreningen lånade 100000 kronor och använde 80000 av dem till att renovera huset, som nu rymmer uppemot 50 gäster i stora rummet och har ett väl fungerande kök också.


Men störst är förstås intresset för odlingar och kolonilotterna, som alla är individuellt utformade.


–En del odlar bara ätbara grönsaker, andra bara prydnadsväxter och vissa en mix av båda, säger Hevarve.


Föreningen förfogar över ett område på 12000 kvadratmeter mark där bara klippningen av de allmänna gräsytorna tar 15–20 timmar att genomföra.


Behöver vi säga att medlemmarna är trädgårdsintresserade? Och stortrivs på sitt natursköna Fårön?


PT Gunnel Ekman

Tillbaka >>


Per-Arne Kristiansen, tidigare ordförande som varit med från start medan Susanne Hevarve är ny som ordförande, berättade om föreningens historia, samtidigt som deltagarna tog för sig av smörgåstårta och kaffe.